1998: C.W. Eckersberg: “Udsigt gennem en Dør til løbende Figurer”

C.W. Eckersberg: ”Udsigt gennem en Dør til løbende Figurer”, 1845. (SMK, Public Domain)

Erhvervet af Statens Museum for Kunst i 2017, hvorved en bankbokssag fra 1998 fandt sin afslutning.

Om maleriet

I ”Udsigt gennem en Dør til løbende Figurer” ses en menneskemængde, der løber i samlet flok, men da motivet er indrammet af en døråbning, ser man kun et udsnit af gaden; beskæringen understreger centralperspektivet, der leder blikket direkte ind i midten af maleriet: En ung pige står i døråbningen med solen i ansigtet og spejder efter noget uden for billedet. Eckersberg indfanger øjeblikket og skaber en handling uden historie. Som beskuer undrer man sig over, hvad der egentlig er på færde og fristes til at digte videre på historien før og efter øjebliksskildringen.

I 1998 blev dette maleri forsøgt udført af Danmark af en schweizisk køber, men Kulturværdiudvalget nedlagde dengang forbud mod udførsel. Da køberen ikke ønskede at acceptere udvalgets købstilbud, har maleriet siden da befundet sig i en bankboks i Danmark.

I 2017 ønskede ejeren imidlertid at sælge maleriet, som derfor blev sat på auktion hos Bruun-Rasmussen Kunstauktioner. Den sagkyndige ekspert på Statens Museum for Kunst fastslog over for udvalget, at den kunstfaglige vurdering af maleriet ikke har ændret sig siden 1998, og på auktionen den 28. november 2017 blev maleriet erhvervet af Statens Museum for Kunst.

Deponering

Maleriet indgår i samlingen på Statens Museum for Kunst. Museet har udstillet maleriet i samlingen af dansk kunst fra 1800-tallet. Læs mere om maleriet her.

Tillige beskrevet i Kulturværdiudvalgets årsberetning for 1998 og 2017.

ID: BOX-1998-2