2018: Camille Pissarro: Portræt af en dreng, 1852/55

 

Camille Pissarro (1830-1903) blev født i Dansk Vestindien og var dansk statsborger hele sit liv, men det var for sit kunstneriske virke i Frankrig, han blev verdensberømt og siden udråbt til ”impressionismens fader”. (Ordrupgaard)

Erhvervet af Kulturværdiudvalget i 2018 og overdraget til Ordrupgaard.

Om maleriet

Maleriet er ganske unikt i dansk kunsthistorie: Et dansk guldalderportræt af en afrikansk dreng, malet af en af de største, franske impressionister, hvilket er en helt usædvanlig cocktail. Danske kunstmuseer har mange guldalderportrætter, men de skildrer mestendels det hvide borgerskab. Der findes ikke tilsvarende i dansk kunsthistorie, og i hele Pissarros ganske omfattende, tidlige værk er portrættet en stor sjældenhed.

Udvalgets begrundelse for erhvervelsen

Kulturværdiudvalget vurderede samlet set, at maleriet må anses for umistelig dansk kulturarv, fordi

  • Dette hidtil ukendte værk er en sjældenhed malet af en kunstner, som blev født på Skt. Thomas i det daværende Dansk Vestindien og forblev dansk statsborger hele livet. Senere i livet blev han verdenskendt som en af de førende og banebrydende kunstnere i gruppen af franske impressionister.
  • Maleren var i sine unge år under oplæring i den kunstneriske udtryksform, som konstituerer det danske guldaldermaleri, og maleriet, som sætter en vestindisk sort dreng i centrum, er et unikt vidnesbyrd om den tidlige fase i malerens kunstneriske udvikling
  • Maleriet giver et sjældent kulturhistorisk bidrag til Danmarks historie som kolonimagt.

Finansiering

Købet af maleriet af gjort muligt via donationer fra Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond, Ny Carlsbergfondet samt Slots- og Kulturstyrelsen.

Deponering

Maleriet er efter erhvervelsen overdraget til kunstmuseet Ordrupgaard.

 

ID: ACC-2018-2